Povestea Kurtos Kolac
Acest desert il puteti gasi in special in zona Tinutului Secuiesc dar este nelipsit si din targuri sau piete de pe tot teritoriul tarii mai ales acum, dupa anii ’90.
Pentru multi dintre noi este desertul preferat dar putin stim istoria Cozonacului Secuiesc!!
Este un preparat vechi de mai multe secole, specific zonei de sud-est a Transilvaniei, revendicat atat de secuii din judetul Covasna cat si de sasii din Tara Barsei.
Kurtos Kalacs in traducere libera-cozonac impletit in forma de horn, poarta aceasta denumire datorita formei cilindrice din lemn pe care se coace acest delicios desert.
Denumirea acestui desert apare in documente de prin anii 1700, legenda spune ca primul cozonac nu ar fi avut forma cilindrica ci semicilindrica si ca ar fi fost copt pe ceramica.
Ingredientele de baza pentru acest coconac sunt faina, ouale, laptele, untul, drojdia, sare precum si glazura din nuca macinata, zaharul vanilat, scortisoara, nuca de cocos.
Aluatul taiat in fasii se ruleaza pe cilindrii de lemn, se unge cu unt, se glazureaza cu zahar vanilat si se coace deasupra jarului, rotindu-se mereu pana ce cozonacul este rumenit uniform.
Reteta:
Aluat
550 g faina alba 000
250 ml lapte
3 galbenusuri
25 g drojdie proaspata
100 g zahar
1 lingurita coaja rasa de lamaie
o esenta de vanilie
50 g unt moale
1/2 lingurita sare
Glazura
zahar tos vanilat
nuca macinata
nuca de cocos
100 g unt topit
Tot ce mai ai nevoie pentru un Kurtos reusit este Aparat de Kurtos Kolac
Lasă un răspuns